Updates: Wi-Fi, Router en slimme apparaten

Bij een veilige computer omgeving denkt u al snel aan alle updates installeren en een goed anti-virus pakket op uw computer, maar hoe is het gesteld met de updates van uw andere apparaten wat onderdeel van uw netwerk maakt? Enkele hiervan zijn in iedere huishouden van toepassing.

Bij andere apparatuur kunt u denken aan:
Router (modem), Wi-Fi punten of router en overige slimme apparaten (zoals bijv. thermostaten, zonnepanelen) Deze zijn verbonden met uw internetverbinding.

Wanneer één van bovenstaande apparaten niet ‘up to date’ is kan dit een risico voor uw gehele netwerk veroorzaken. Behalve updates is het ook belangrijk dat apparatuur voorzien is van een goed sterk wachtwoord en zeker geen standaard wachtwoord.

Hieronder zullen wij per categorie apparaat behandelen wat het doet, wat het risico hiervan is en wat u hieraan kunt doen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u ondanks onderstaande uitleg, u niet weet waar u moet beginnen met het controleren en updaten. DigiBlue kan u hierbij van dienst zijn met een bezoek bij u aan huis. Wij controleren dan samen met u alle apparaten of deze ‘up to date’ zijn.

Vragen of een afspraak ?
Maak vandaag nog uw afspraak met DigiBlue

Routers (Modem)

De router functioneert als hoofdingang van uw apparaten tot internet. Al uw apparaten in huis zullen via deze router contact maken met internet. In de router kan (vaak automatisch via UPuP) worden aangegeven welke data naar welk apparaat moet worden doorgezet.

Het risico van een router die niet ‘up to date’ is of niet voorzien is van een goed wachtwoord zijn o.a.: dat Hackers toegang kunnen krijgen via de router tot uw apparaten in uw netwerk. Het onderscheppen van data uit uw netwerk behoord dan ook tot het risico.

Het is belangrijk dat uw router ‘up to date’ blijft en voorzien is van een goed wachtwoord. U kunt updates voor uw router ophalen op de website van de fabrikant van uw router. Heeft u een router van uw internet provider in bruikleen? Veel Nederlandse providers voorzien hun routers van updates. Het is dan echter nog steeds nodig om een goed wachtwoord op de router in te stellen.

Levert de fabrikant geen update meer uit voor het apparaat, omdat deze (na een aantal jaar) niet meer ondersteund wordt. Dan is vervangen van de apparatuur zeker een aanrader.

Wi-Fi punten en Wi-Fi routers

Uw Wi-Fi netwerk zorgt ervoor dat u op draadloze apparatuur gebruik kunt maken van internet. Om dit mogelijk te maken zend uw Wi-Fi apparatuur radio signaal uit welke voor u, maar ook voor iedereen in uw directe omgeving zichtbaar is. Als onbekende hier toegang tot hebben gaat dit niet alleen ten kosten van uw internet snelheid, maar loopt u het risico dat ze toegang kunnen krijgen tot uw data en apparaten in uw netwerk.

Bij Wi-Fi signaal is het ook belangrijk om te kijken welke beveiligingstandaard in het apparaat wordt gebruikt. WPA3 is de laatste beveiligingstandaard en is zeker aan te raden als uw apparatuur dit ondersteund. WPA2 is de vorige standaard, maar komt nog veel voor gezien er nog apparatuur in omloop is, die deze beveiliging niet ondersteund. Gebruikt u nog WPA (1) of WEP beveiliging op uw Wi-Fi. Deze beveiligingen worden niet meer als veilig beschouwd.

Het is belangrijk dat uw Wi-Fi punten of router ‘up to date’ blijft en voorzien is van een goed wachtwoord voor zowel het inloggen op het apparaat, als voor het verbinding maken met het apparaat. U kunt updates voor uw Wi-Fi apparaten ophalen op de website van de fabrikant van uw apparaat. Tegenwoordig bestaan er ook Wi-Fi systemen waarbij u eenvoudig de updates kunt downloaden via een app.

Levert de fabrikant geen update meer uit voor het apparaat, omdat deze (na een aantal jaar) niet meer ondersteund wordt. Dan is vervangen van de apparatuur zeker een aanrader.

Slimme apparaten

Bij slimme apparaten kunt u denken aan zonnepanelen, thermostaten, tv’s, printers, verlichting, camera’s en zelfs koelkasten/ stofzuigers. Als deze apparatuur verbonden is met internet. Dan verdienen ze zo af en toe uw aandacht.

Het risico van deze apparatuur zit er vooral in dat deze apparatuur gebruikt kan worden door onbevoegde, maar ook om toegang te krijgen tot de rest van uw netwerk en apparatuur. Slimme apparaten zijn bij uitstek apparaten waarbij vaak door gebruiker een slecht of zelfs standaard wachtwoord gebruikt wordt, waardoor toegang makkelijk te verkrijgen is.

De meeste van deze slimme apparaten wordt geleverd met een connectie met een app. In deze app zit vaak ook de mogelijkheid om te controleren voor updates voor de apparatuur. Levert de fabrikant geen updates meer. Dan is het in sommige gevallen verstandig om de apparatuur te vervangen of op ze minst de internetfuncties uit te schakelen indien mogelijk.

Interessant artikel? Deel het via socials

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via WhatsApp
Deel via Email

Wellicht zijn deze berichten ook interessant voor u?