Wachtwoorden blijven voor veel mensen een lastig concept. Echter kunnen we helaas vaststellen dat ook in 2024 het wachtwoord beleid bij veel mensen nog niet op orde is. Wij zien helaas ook binnen onze klantenkring dat dit nog steeds niet bij iedereen op orde is.
Wij hebben dit onderwerp ook al in augustus 2022 aandacht gegeven. Helaas blijkt dat het toch nu in mei 2024 een herhaling waard is. Uw beveiliging is zo goed als uw zwakste schakel en bij veel mensen is dit hoe met wachtwoorden om te gaan.
Email van een hacker?
Wij zien regelmatig e-mails langskomen bij klanten van hackers of oplichters. Klanten ontvangen een mail van een onbekende afzender (hacker/ oplichter), met hierin de bewering dat hij het wachtwoord weet. De hacker beweert dit niet alleen, maar heeft ook het wachtwoord. Het wachtwoord die is meegestuurd klopt helaas vaak. Heeft u op meerdere plekken hetzelfde wachtwoord. Dan is dit direct een groter probleem dan de betreffende account.
Hoe heeft deze hacker uw wachtwoord?
U zal al snel bang worden dat de hacker uw computer heeft gehackt. Hiervan moeten wij vaststellen dat dit in veel gevallen niet het geval is. Waarschijnlijk is één van de bedrijven waar u een account heeft (denk hierbij aan providers, bestelsite ect.) betrokken geweest, bij een hack waarbij de klantgegevens incl. gebruikersnamen en wachtwoorden zijn gestolen. Dit hoeft in zo’n geval eigenlijk alleen een probleem te zijn voor de gehackte plek, maar helaas is het bij veel mensen in 2024 nog steeds dat ze op veel plekken hetzelfde wachtwoord gebruiken. Hierdoor kan de hacker op meerdere plaatsen inloggen met deze combinatie.
Is mijn wachtwoord bij een datalek betrokken?
Als u éen (of een paar) wachtwoorden op meerdere plaatsen gebruikt. Dan is het veel belangrijker om deze wachtwoorden (ja allemaal) te wijzigen in unieke wachtwoorden voor iedere plek. Wel kunt u een controle uitvoeren of uw email adres betrokken is geweest bij een bekende datalek. Dit kunt u doen op de site haveibeenpwned.com . Vul hier uw email adres en klik op Pwnd. U krijgt dan onder het veld te zien of u (groen) niet betrokken bent of (rood) wel betrokken bent.
Wat kunt u hier aan doen om te zorgen dat u veilig ben.
Om het risico te verkleinen tot het minimum zijn er twee zaken belangrijk en een derde stap zeer sterk aanbevolen. 1) Maak goede wachtwoorden tenminste uit 16 tekens met Hoofd en kleine letters, cijfers en leestekens 2) gebruik nooit op twee plekken hetzelfde wachtwoord. Dit is lastig, maar gehackt worden is veel lastiger. 3) Gebruik waar mogelijk tweestaps verificatie. Hierbij moet u bij het inloggen een extra code invullen, vaak wordt dit naar uw mobiel gestuurd.
Hoe kan ik al die wachtwoorden dan onthouden.
Als u overal unieke wachtwoorden moet maken. Dan wordt het onthouden van al deze wachtwoorden al snel lastig. Hiervoor is het natuurlijk mogelijk om deze wachtwoorden allemaal te noteren, maar met alle wijzigingen en risico’s die hier weer aan kleven is dit ook lastig.
Wij raden aan om hiervoor een ‘password manager’ te gebruiken. Wij raden hiervoor aan de password manager van Kaspersky (welke via DigiBlue verkrijgbaar is). De password manager is als het waren een digitale kluis voor uw wachtwoorden. Net als bij een kluis moet u deze openen met een super wachtwoord bij het opstarten van de computer. Hierna kan de password manager op website de wachtwoorden voor u invullen en kunt u zelf in het programma uw wachtwoorden raadplegen en wijzigen. Tevens heeft de password manager de mogelijkheid om sterke wachtwoorden te generen waardoor uw beveiliging van uw account omhoog gaat.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Kaspersky password manager
Kaspersky Password Manager onthoudt niet alleen je wachtwoorden, maar biedt ook op andere manieren gemak.
- Gemak : U hoeft geen papieren lijsten meer bij te houden
- Beveiliging : Geen eenvoudig te raden wachtwoorden meer of hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Maak en beheer sterke wachtwoorden
- Efficiënt : Door de automatisch invul optie is inloggen op meerdere plekken veiliger, maar ook makkelijker dan voorheen
- Synchroon : Werkt op Apple en Android telefoons en tablets, Op Windows en Apple computers. De gegevens worden veilig gecodeerd tussen al je apparaten synchroon gehouden.
Wat kost de Kaspersky Password manager
De passwordmanager van Kaspersky kost € 15,00 per jaar voor 1 gebruikers account. Deze gebruikers account heeft 1 hoofdwachtwoord en mag op al uw apparaten gebruikt worden. Wilt u samen met bijv. uw partner in één account met 1 systeem werken. Dan is dit geen probleem. Hierbij is het wel mogelijk om elkaars wachtwoorden te zien en te gebruiken. Wilt u twee lossen accounts. Dit kan ook, maar zou u dan twee (of meerdere) gebruikers accounts moeten afnemen.
Heeft u Kaspersky Plus als beveiliging? Dan zit 1 gebruikers account van de password manager bij uw beveiliging inbegrepen.
Wilt u de password manager bestellen of heeft u hulp nodig bij wachtwoorden, Kaspersky password manager of andere vragen?
Dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. Wij helpen u dan graag verder. Dit kan per mail, WhatsApp of telefonisch. Wilt u hiervoor hulp op locatie. Maakt u dan direct online een afspraak.